.
.
Mi a Ghrelin?
A ghrelin a emésztőrendszerben termelődő hormon. Ezt gyakran nevezik éhség hormonnak, de néha lenomorelinnek is hívják.
Ez a véráramon keresztül eljut az agyba, és hatására az agy éhségérzetet kelt és ennivaló keresésére késztet.
A ghrelin fő funkciója, hogy növelje az étvágyat. Ennek hatására az ember többet eszik, több kalóriát visz be és tárol el zsírban.
.
A ghrelin és az elhízás kapcsolata
A ghrelin egy aminosavakból álló polipeptid ún. „éhséghormon” , ami a gyomor nyálkahártyájában termelődik és az agyban kiváltja az éhségérzetet.
Szintje a vérben az étkezés előtt a legmagasabb és közvetlenül utána a legalacsonyabb.
A gyomrot, mint a többi zsigert a bolygóideg hálózza be.
A gyomor telítettségéről ez küld információt az agyi „jóllakottsági” központnak, de nem azonnal.
Az információ feldolgozása után nagyjából olyan 20 perc elteltével az étvágy kezd alábbhagyni és lassan a telítettség érzést is kezdjük érezni.
Ezért van az, hogy ha lassabban eszünk, akkor kevesebb tápanyagot fogunk magunkhoz venni.
.
Az elhízás szövődményei:
- érelmeszesedés
- magas vérnyomás
- inzulinrezisztencia, II. tipusú cukorbetegség
- vesebetegségek
- epekő betegségek
- szívelégtelenség
- súlyosabb esetekben daganatos betegségek.
.
A készítményben található hatóanyagokról röviden.
Garcinia cambogia
A Garcinia cambogia nevű gyógynövény Dél-Indiában és Thaiföldön honos, gyümölcsének kivonata, a hidroxi-citromsav (röviden HCA) számos fontos folyamatot befolyásol, illetve szabályoz a szervezetben.
A Garcinia cambogiát az ayurvédikus gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák természetes étvágycsökkentő és emésztést elősegítő hatása miatt.
A növény rengeteg hidroxi-citromsavat tartalmaz, melynek kapcsán számos kutatást végeznek még napjainkban is, de az már bizonyítást nyert, hogy segít blokkolni az emberi szervezetben a zsír raktározódását, és csökkenti az étvágyat is.
A HCA módosítani képes a szervezet zsír-és szénhidrát felhasználását.
Blokkolja a szervezetnek azt a képességét, hogy a fel nem használt cukrot zsírrá alakítsa és elraktározza.
Ugyanakkor fokozza a lipidek oxidációját, ami azt jelenti, hogy a szervezet szénhidrát helyett zsírt éget.
Alacsony zsírtartalmú étrend mellett ez a hatás fokozza a szervezet zsírégetését.
A Garcinia cambogia megkönnyíti a fogyás folyamatát azáltal, hogy megakadályozza a felesleges szénhidrátok zsírként való lerakódását.
.
Mi a HCA?
A HCA egy specifikus enzim, az ATP-citrát liáz blokkolásával fejti ki hatását.
Ez az enzim részben a szénhidrátok zsírrá történő átalakulásáért felel, így ha ebben gátolják, akkor több szénhidrát tud glikogén formájában tárolódni, és kevesebb szénhidrátból származó kalória fog átalakulni raktározott zsírrá.
A HCA jelenlétében a szénhidrátok égetése háttérbe szorul, helyette a lipidek oxidációja eredményezi az energiát. Ezen folyamat eredménye a test mérsékelt felmelegedése.
Mindemellett kedvező hatásként jelentkezik a koleszterin égetése, ami alacsonyabb koleszterin szintet is eredményezhet.
.
Alma örlemény
Az almát sokan meghámozzák, pedig nem kellene: héjában olyan speciális anyag található, amely zsírégető hatású, segíti az izomépítést és a fogyást is.
Állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy az urzolsav, amely viszonylag nagy mennyiségben található az alma héjában, de megtalálható például a bodzavirágban, az oregánóban, a kakukkfűben és a bazsalikomban is, növeli a jó zsírégető tulajdonságokkal rendelkező barna zsírszövet és az izomszövet mennyiségét a szervezetben.
Sajnos korunkban az almát egyre kevesebben fogyasztják napi rendszerességgel, ráadásul szintén egyre ritkább a nyersen, egészben (héjával, magházával, magjával együtt) történő bevitel.
Egyesek meghámozzák, gyomor- epe vagy bélproblémák miatt, mások a magházát és magját dobják el, mivel ezek ízét, mechanikai jellegét nem kedvelik.
Sokan hőkezeléssel cukorszirupos kompótot, rétest, egyéb süteményeket, cukros finompékárukat készítenek belőle.
A szakmai ajánlások azonban egyre inkább sürgetik az alma hájának és magházának fogyasztását is, amelyek értékes antioxidánsokhoz, gyökfogókhoz, speciális cellulózokhoz is juttatják a szervezetet, illetve segítenek a vércukorszint beállításában, és a teltségérzés fenntartásában. (Az alma fehér húsa önmagában a hasznos anyagoknak csak kisebb hányadát képviseli.)
Sajnos az élelmiszeripar az almának szinte kizárólag a levét értékesíti.
.
Rozmaring kivonat
Az urzolsav jótékony hatásai nem ismeretlenek a kutatók előtt, hiszen korábbi vizsgálatok már igazolták a vegyület izomtömeg-képző és izomerősítő, valamint szívvédő és rákellenes hatásait.
Az egyik vizsgálatban arra keresték a választ, hogy miként hat az urzolsav a zsírdús táplálékkal etetett egerek anyagcseréjére - olvasható a PLoS ONEszakfolyóirat cikkében.
A szakemberek több héten keresztül zsírban gazdag táplálékkal etetették a kísérletben résztvevő egereket, de a rágcsálók fele táplálék-kiegészítőként urzolsavat is kapott.
Az urzolsavat is fogyasztó egerek érdekes módon a másik csoportnál többet ettek, mégis kevesebbet híztak, ráadásul vércukorszintjük is a normálishoz közeli szinten maradt és zsírmáj sem alakult ki náluk.
.
Zsírégető csodafegyver?
Mivel az izmok remekül égetik a kalóriákat, az urzolsav hatására megnövekedett izomtömeg több energia feldolgozására képes - ez adhat magyarázatot a fogyásra.
Ráadásul a természetes vegyület a zsírégetés "csodafegyvereként" is ismert barna zsírszövet mennyiségét is növelte, amely szintén a fogyást segítette elő.
A barna zsírszövetről korábban azt gondolták, hogy kizárólag csecsemő- és gyermekkorban fordul elő, a növekedés során eltűnik a szervezetből.
Modern képalkotó eljárásokkal azonban kimutatták, hogy felnőttek szervezetében is megtalálható, mégpedig a nyak és a lapockák közötti területen, igaz, kis mennyiségben.
A barna zsírszövetről ráadásul az is kiderült, hogy mennyiségének növekedése a testsúly, a vércukorszint és a koleszterinszint csökkenését eredményezi.
A kutatás újabb bizonyítékot talált arra, hogy a vázizmok és a barna zsírszövet mennyiségének növelése a fokozott kalóriaégetés következtében fogyást eredményezhet.
.
Króm
A króm befolyásolja az inzulin nevű hormon működését, ez szabályozza a vércukorszintet.
Ahogy öregszünk a szervezetünkben egyre kevesebb lesz a króm és vészes esetben sajnos ez cukorbetegséget vonhat maga után.
Persze, ha állandó éhségérzetünk van, gyakran eszünk, sokszor és nagy mennyiségben kívánjuk az édességet, akkor érdemes megnézetni, hogy elegendő króm van-e a szervezetünkben. Ezek ugyanis a krómhiány tünetei.
Fontos még megjegyezni azt is, hogy a sok cukor fogyasztása után bizony alaposan megcsappan a szervezet króm szintje.
A krómnak más fontos tulajdonságai is vannak, többek között ösztönző hatással van az anyagcsere folyamatokra, meggyorsítja a fehérje szintézist és ezzel növeli a szervezet teljesítő képességét.
A fogyókúrázók éppen az előbbi tulajdonsága miatt előszeretettel fogyasztják különböző tabletták formájában.
A fogyókúrák eredményességéhez is hatékonyan hozzájárul a megfelelő étrend és egy kis mozgás mellett.
Azok a sportolók, akik króm táplálék-kiegészítőt kaptak, egy hathetes kísérlet folyamán 3,2 kg testzsírt vesztettek, akiknek viszont nem adtak krómot, csak 1 kg-ot.
.
Zöldkávé
A zöld kávé egyik fő összetevője a klorogénsav, melynek zsírégető, éhségérzet-csökkentő és antioxidáns hatásai is ismertek.
A klorogénsav hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mivel képes csökkenteni a vékonybélben a glükóz felszívódását
A zöld kávé, illetve a belőle készült kivonat mint étrend-kiegészítő összetétele a szemes kávéhoz nagyon hasonló.
Főleg magasabb klorogénsav-tartalmában különbözik a megszokott babkávétól, feltételezett előnyös hatása elsősorban a klorogénsavnak, valamint a belőle keletkező ferulasavnak tulajdonítható.
A zöld kávé kivonatával végzett vizsgálatok többsége a szív- és érrendszeri hatásokat kutatta.
Egy állatkísérletben a 28% klorogénsavat tartalmazó kivonat dózistól függő mértékben tizenkét órán át csökkentette a magas vérnyomást és a magasabb dózisok hatása 24 órán át is kitartott.
Ugyanebben a kísérletben a szívfrekvencia csökkenését is megfigyelték.
.
A hatásokat a kivonatban lévő klorogénsavnak, illetve bomlástermékének, a ferulasavnak tulajdonították.
Emellett azt tapasztalták, hogy a ferulasav erősítette néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatását is.
A klorogénsav gyorsítja az anyagcserét, amely minden fogyni vágyó személy számára fontos, hiszen sok esetben a lassú anyagcsere az oka annak, hogy nehezen indul be a fogyás, még egy hosszan tartó diéta ellenére is. Ha viszont sikerül az anyagcserére pozitívan hatni és gyorsítani, még változatlan kalóriabevitel mellett is létrejöhet a fogyás. Az említett klorogénsav azonban nemcsak ebben lehet a segítségünkre, hanem arra is képes, hogy jelentősen csökkentse a táplálékkal bevitt szénhidrátok zsírrá alakulását.