Felhasználási javaslat:
3x1 kapszula/nap, valamint igény és szükség szerint max. 3x2 kapszula/nap. Bő vízzel bevenni!
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl.
Tárolás: szoba-hőmérsékleten, száraz helyen, napfénytől védve, gyermekektől elzárva.
Hatóanyagok: antocianinok, gyümölcssavak, pektin, cseranyag, vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz.
Az ásványi anyagok közül kiemelkedően magas a káliumtartalma, továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor is található benne.
Összetevők:
Tápanyagok az ajánlott napi bevitelben |
| 1 kapszula | 2 kapszula |
C-vitamin | 60 mg RDA 100% | 120 mg RDA 200% |
Ma csak az Észak-Alföld tőzegmohalápjain található meg. Az utóbbi időben egyre közkedveltebb egészségvédő és gyógyító hatásáért.Sokan keverik a vörös áfonyával (vaccinium vitis-idaea), melynek angol elnevezése azonos: cranberry.
Nálunk a Zempléni-hegységben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján (például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben, illetve a Mecsekben) található.
Vadon élő bogyós gyümölcseink tápértéke sokkal magasabb, mint azoké, amelyeket termelnek. Mindkét áfonyában azonos hatóanyagok vannak, azonban lényegesen eltér a gyümölcs cukortartalma.
Míg a vörös áfonya cukortartalma 12%, addig a tőzegáfonya mindössze 3% cukrot tartalmaz.
A tőzegáfonya pektintartalma 0,7%, a vörös áfonyáé 0,3%.
Egészségvédő festék van benne.
Az áfonya , TÖZEGÁFONYA gyümölcse igen értékes.
Festékanyagai az antocianinok, amelyek a színét adják, biológiailag értékesebbek, mint amilyenek a gyümölcshús alkotói.
Az antocianinok bioaktív anyagok, segítenek megőrizni az ember egészségét:
Az antocianinok erélyes antioxidáns vegyületek, azaz védenek a sejtkárosodás és a rák keletkezése ellen.
Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat is nagy adagban tartalmaz.
Az áfonya gyümölcse jelentős A-vitamin-tartalma révén a farkasvakság kezelésében is segít.
Kiemelkedően magas a káliumtartalma, továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, C-vitamin is bőven van benne.
Gyógyító hatása
Igen magas ásványisó-, fém- és nyomelem-tartalmának, valamint sejtvédő festékanyagának köszönhetően igencsak sokrétűen alkalmazható.
Tudományosan is igazolt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésben és kiegészítő kezelésében igen hatékony a szem különféle betegségeinek kezelésére is használható - elsősorban farkasvakságra, homályos látásra baktériumölő hatása is bizonyított.
Szívvédő tőzegáfonya
Az áfonya az egyik legbiztosabb természetes gyógyszer a szívszélhűdés (infarktus) elkerülésére, illetve annak gyógyítására.
Azok számára, akik bármilyen érrendszeri, koszorúér- vagy egyéb, a szívvel kapcsolatos betegségben szenvednek, ajánlatos áfonyalé fogyasztása.
Rendkívüli gyógyító erejét annak köszönheti, hogy nagyon magas a kálium- és érvédő festéktartalma.
Ennek köszönhetően stabilizálja a szívritmust és védi az ereket.
Ezért nemcsak a nagyon alattomos érbetegség megelőzésére jó, de azok számára is ajánlatos, akik enyhébb szívinfarktuson átestek már, és nem kizárt náluk újabb roham bekövetkezése sem.
Az áfonya rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel meg lehet előzni a következő rohamot.
Érvédő hatású
Az áfonya hat minden olyan betegségre is, amely a kapilláris erecskékkel van összefüggésben: vérkeringési zavarok, így az artériákkal és a vénákkal kapcsolatos rendellenességek, vérzékenység, visszértágulat, ödémakészség, érelmeszesedés, érszűkület stb.
Tipp: magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírok, érszövődmények megelőzésére is ajánlható.
Lázas megbetegedések esetén is segít
Skarlát, malária, reumatikus láz, influenza és más, lázzal járó betegség esetén is jó szolgálatot tesz az áfonya, mert magas vitamin-, ásványi anyag-tartalma aktiválja az immunsejteket, és elősegíti a károkozók leküzdését.
Javulnak a bőrbetegségek és a bőrkiütések
A bőrbetegségek egy része és egyes kiütések a máj és az emésztőszervek működésével függenek össze, az pedig azzal, amit fogyasztunk, illetve a vér állapotával.
Az áfonya jó vértisztító, ezért enyhíti az ekcémás, kiütéses, pikkelysömörös bőrtüneteket.
Élesíti a látást
Több szembetegség is enyhíthető az áfonya rendszeres fogyasztásával: így a szürkületi vakság, a szürke hályog és a magas vérnyomásból eredő látási zavarok.
Általánosan javasolt:
- alsó húgyúti rendszer (húgyhólyag és húgycső gyulladása) fertőzéseinek kezelésére
- húgyúti rendszer fertőzéseinek kiújulása ellen
- vizelet szagtalanítására
- a szív és érrendszeri betegségek megelőzésben és kiegészítő kezelésében
Hatása:
A nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál.
A 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt ilyen fertőzése, de a férfiak is ki vannak téve a fertőzés veszélyének.
A fertőzést többnyire az E. coli baktériumok okozzák .
Könnyen kialakul terhesség alatt, menopauzában lévő nőknél, a higiéniai követelményeket figyelmen kívül hagyó szexuális kapcsolatok révén, férfiaknál prosztatagyulladás esetén.
Az 1920-as években fedezték fel, hogy a sok tőzegáfonyát fogyasztó emberek vizelete savasabb és kevesebb baktérium van benne.
Ennek az oka, hogy fogyasztása közben egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatása van a húgyúti rendszerben.
Finnországi klinikai vizsgálatok szerint a tőzegáfonya-koncentrátum hatékonyan csökkentette a fertőzések kiújulását.
A tapasztalatok szerint a tőzegáfonya elősegíti a krónikus bakteriális fertőzések gyorsabb gyógyulását, lecsökkenti az antibiotikum-kezelés időtartamát.
A tőzegáfonya csillapítja a betegséggel járó fájdalmat, égető érzést, viszketést és egyéb tüneteket.