Forrás: http://gyogyszernelkul.com/kerti-zsazsa-egy-mindentudo-az-egeszsegunkert/

A kerti zsázsa az a fűszeres ízű zöldféleség, melyet általában a hidegtálak díszítésére használnak. Senki nem gondolná róla, hogy orvosság – pedig az, mind a növény, mind a magja. Mindkettő számos betegség kezelésére alkalmazható. A cukorbetegség éppúgy ide tartozik, mint a vesekő, a gyomor-bélpanaszok, tüdőproblémák, menstruációs panaszok vagy a daganat. És ami a legjobb: kerti zsázsát rendkívül olcsón és különösebb erőfeszítések nélkül magunk is nevelhetünk.

Zsázsacsíra hatása

Világhírű természetes gyógyszer

A kerti zsázsa sok ételnek adja meg a meghatározó fűszeres frissességet. Akár krumplisaláta, töltött tojás, halételek, levesek vagy tészták – kerti zsázsával minden rögtön még jobban ízlik. A kerti zsázsa azonban nemcsak ízében dobja fel az ételeket, hanem jó adag egészséget is hozzáad, ugyanis valójában egy rendkívül erős gyógynövény. Az ájurvédában ezt a növényt már évezredek óta alkalmazzák, pl. hasmenésre, izomfájdalmakra és szexuális kedvetlenségre. A kerti zsázsa Indiából hódította meg a világot. Az arabokat, perzsákat, afrikaiakat és európaiakat hamar meggyőzte egészségtámogató hatásáról – egyrészt tápértékével, másrészt gyógyhatású összetevőivel.

Kerti zsázsa a szív- és érrendszerre

A kerti zsázsa több olyan tulajdonsággal is bír, amelyek kitűnő szerré teszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Így például „vérhígító” hatású: gátolja a túlzott vérrögösödést, és ezáltal csökkenti az infarktus és az agyi érkatasztrófa rizikóját. Ugyanakkor biztosítja az erek ellazulását, és ily módon az érszűkület ellen hat. Ez különösen magas vérnyomásnál észrevehető. Ezért nem csoda, hogy a kerti zsázsa vérnyomáscsökkentő és vérnyomás-szabályozó hírében áll. Az észrevehető hatásért azonban naponta releváns mennyiségben kell fogyasztani.

Kerti zsázsa bőrproblémák ellen

Az összetört zsázsamagból és vízből álló paszta – az érintett felületre kenve – helyi bőrproblémákat képes enyhíteni. Egy ilyen paszta a töredezett ajkak, a száraz bőr vagy a napégés kezelésére is alkalmas.

Kerti zsázsa emésztési panaszokra és étvágyhiányra

Emésztésszabályzó és antimikrobiális hatása révén a kerti zsázsa mind gyomorrontásnál, mind hasmenésnél, székrekedésnél és puffadásnál alkalmazható. Ehhez a zsázsamagpor és a méz keveréke alkalmas. Amint ugyanis a zsázsamagpor folyadékkal kerül érintkezésbe, egy nyálka jön létre, mely védőréteget képez az emésztőszervek belső falán. Ezen a módon a kerti zsázsa gátolja az irritációkat a gyomor-bél traktus betegségeinél és fertőzéseinél.

Kerti zsázsa megfázás esetén A légutak mind  akut, mind krónikus betegségei  nagyon jól reagálnak a zsázsával történő kezelésre.  A zsázsa itt nyákoldó és gyulladásgátló hatású, ráadásul tágítja a hörgőket. Az elrágcsált zsázsamag enyhíti ezen felül a torokfájást, a köhögést és az asztmás tüneteket. Ebból a célból naponta háromszor rágjunk el 1 gramm zsázsamagot.