Blog cimkék
lúgosítás cbd használata koronavírus halálozás koronavírus ellenszere koronavírus védekezés koronavírus koronavírusellen tojás TA65 TA 65 TA65 ENZIM ÖREGEDÉS ŐSSEJT KUTATÁS TELOMER VÍZKEZELÉS STRUKTÚRÁLT VÍZ korall kalcium hatása Csontritkulás magnézium ELEKTROSZMOG ELLEN WIFI ELLEN INFRA GYÓGYÍTÁS INFRA TERÁPIA MILLIMÉTERES TERÁPIA TRIOMED VITAL TRIOMED LUCERNACSÍRA VITAMINIHÁNY esszenciális JEUNESSEGLOBAL OLCSÓBB VÁSÁRLÁS JEUNESSEGLOBAL BELÉPÉS illóolajok Kollagén a fiatalság őre doterra cannabis vásárlás kendermeg olaj cannabis oldaj. extra cbd cbd kannabis mérgező élelmiszerek méreg: E211 nátrium-benzoát rákkeltő adalékanyag cbd gyakori kérdés cbd adagolás cbd OÉTI cbd olaj rendelés cbd kisokos cbd vásárlás cbd cseppek kannabisz esszenciális tápanyagok mikroelemek helyes táplálkozás kannabisz az életmentő stressz ellen hörghurut torokgyolladás gyógytea megfázásra megfázás ellen természetes gyógymódok hogyan terjed a koronavírus koronavírus hatása félrevezetnek az orvosok Gwen Olsen gyógyszermaffia gyilkos gyógyszerek Gwen Olsen gyógyszerész vitaminhiány tünetei vitaminhiány vitaminok termék katalógus biocom katalógus 2024 infraszauna infralámpa gyógyhatás Infrafény gyógyít zöldség allergia parlagfű allergia allergia ellen keresztallergia recept mustár muszármad LUCERNA infrafűtés Infrapanel 
Kereső
Kifejezés: 

Keresés

RENDELÉSI, SZÁLLÍTÁSI INFO

NYITVATARTÁS (rendelések teljesítése):

Hétfőtől péntekig, 9-17 óráig.

OLVASSA EL ÚTMUTATÓNKAT!

LinkBank

LinkBank

KÁRTYÁS FIZETÉS 1 PERC ALATT!
LETÖLTHETŐ TELJES ÁRLISTA

Gyakori Ételméregzések kánikula, nyaralás esetén. Mit kell tenni?

TERMÉSZETES GYÓGYMÓDOK, 2024. 08. 23.

Az ételmérgezés rendszerint heveny megbetegedés, amelyet baktériumokkal, vírusokkal vagy élősködőkkel szennyezett étel vagy ital elfogyasztása okoz. Ritkábban a zöldségeken és gyümölcsökön levő növényvédőszer-maradványok, mérgező vegyi anyagok, pl. ólom vagy króm, illetve mérgező bogyók vagy gomba a felelős az ételmérgezésért. Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre, vagy húsokra gondolunk, pedig a zöldség- vagy gyümölcsfélék is okoznak panaszokat.

Ételmérgezést okozhatnak vírusok, baktériumok (vagy azok toxinjai), paraziták, vegyületek és méreganyagok. Ezek az élelmiszer-előállítási, -szállítási, a tárolási vagy az ételkészítési folyamatok során bármikor az ételekbe kerülhetnek.

Ételmérgezéssel kapcsolatos gyakori kórokozók és tünetek

A lisztéria baktérium magas lázat, izomfájdalmat, hányingert, hasmenést okoz (liszterózis). A gyümölcsök, zöldségek mellett kész hústermékekben, joghurtokban, lágy sajtokban is előfordulhat. A tünetek a fertőzött étel elfogyasztását követő 2 naptól kezdődően akár 2 hónappal később is megjelenhetnek.

Szalmonella fertőzést a tejtermékek mellett a nyers tojás és húsok, illetve bizonyos zöldségfélék fogyasztása okozhat. A tünetek hasonlóak, azonban a szalmonellás panaszok a fertőzést követő 12-72 órán belül jelentkeznek.

Az E. coli baktérium nevét is ismerhetjük már a hírekből, 2011-ben Németországban okozott járványt a fertőzött uborka fogyasztása. A hasi fájdalmakat, hasmenést, hányást okozó baktérium emellett darált marhahúsban, pasztőrözés nélküli gyümölcslevekben, vagy tejben is előfordulhat.

A májbetegségetokozó, fáradtsággal, lázzal, levertséggel és súlyvesztéssel járó hepatitisz A fertőzések egyértelműen a higiéniás szabályok elmulasztását jelzik. A betegség ellen létezik védőoltás is, de megelőzését az ételek készítése, elfogyasztása előtti alapos kézmosással segíthetjük.



A gyakran egyszerű gyomorhurutként kezelt, gyomorgörcsöket, heves hasmenést, hányást okozó norovírusok egy-két napig okoznak panaszokat.

A csirkehúsokban előforduló Campylobacter akár véres hasmenést is előidézhet. A felsoroltak mellett a tenger gyümölcseivel is bánjunk óvatosan, alapos átsütés nélkül a szervezetbe jutva szintén fertőzések forrásai lehetnek.

Tanácsok az ételmérgezés megelőzése érdekében

Tisztasági szabályok

Alapvető, de sokszor mégsem fordítunk rá kellő időt, figyelmet: mossunk kezet, mielőtt a konyhába lépünk, akár főzés, sütés, vagy étkezés céljából tesszük. Az ételmérgezést kórokozói gyakran a piszkos kéz közvetítésével jutnak az ételre.
A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt alaposan mossuk és szárítsuk meg, fogyasztásig tároljuk hűtőben, elkülönítve a több élelmiszertől.

A spenót, saláta, káposzta és egyéb zöldségek külső leveleit távolítsuk el, a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossuk le.
A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk át.
A konyhapultot, vágódeszkát és az evőeszközöket (a készítés során használt késeket) mindig alaposan tisztítsuk meg, különösen nyers hús, vagy zöldségek feldolgozását követően.
A zöldségeket, gyümölcsöket érdemes már a hűtőbe kerülés előtt alaposan megmosni, illetve más élelmiszerektől elkülönítve tárolni.


Ételek elkészítés módja a legjobb megelőzés a fertőzések ellen

A főzés és sütés segíthet a fertőzések megelőzésében, magas hőmérsékleten a legtöbb kórokozó elpusztul.
A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak a hűtőből kivéve. Ez okból a lágytojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat süssük alaposan át.
Grillezés során gyakran előfordul, hogy a hús külső része megpirul, azonban a belseje még nincs kellően átsütve. Kisebb tűzön, kellő ideig grillezzük a húsféléket!
A mikrohullámú sütővel történő melegítés rendszerint nem pusztítja el a baktériumok, csak legalább adagonként 4-5 percnyi, legmagasabb fokozaton történő alapos átmelegítés segíthet megelőzni a szaporodásukat.

Ételek tárolása

Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük hűtőbe.
Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött, kész terméket a még feldolgozás előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgáló edénybe.
A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk.
Hosszabb utazásra a nyári melegben ne vigyünk magunkkal otthon elkészített szendvicset, vagy más hűtést igénylő élelmiszert.

GRILLEZNI IS CSAK KÖRÜLTEKINTÉSSEL!

A fokozott óvatosság mellett sem kell persze lemondanunk a szabadban sütés, főzés öröméről, itt is csupán néhány olyan szabály van, amelyek betartásával biztonságossá tehetjük a grillezést, a bográcsozást.

Ha lehet, ilyen esetekben használjunk friss húsokat, ha ez nem megoldható, a fagyasztóból kivett húst ne a konyhapulton, hanem a hűtőben engedjük fel, szép lassan.
A pácolt húsokat csak közvetlenül a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, ne álljanak akár órák hosszat a szabadban, a napon.
A félig átsült, angolos húsoknál ilyenkor biztonságosabbak a teljesen átsült szeletek, a hőkezelés baktériumölő tulajdonsága miatt.
Tartsuk tisztán a szabadban használt eszközöket, tehát használat után és előtt sem árt egy kis mosogatás.
Az elkészített és el nem fogyasztott élelmiszert se aszaljuk hosszasan a levegőn, minél hamarabb hűtsük le.

Mikor forduljunk orvoshoz ételmérgezéssel?

A gyomorfertőzések többsége magától is gyógyul pár napon-egy héten belül. Az enyhébb esetek kezelése kimerülhet a már jól ismert diétás tanácsok betartásában: az ilyenkor ajánlott étrend a pirítósra, a kétszersültre, a rizsre, a sós vízben főtt burgonyára, az almára, a banánra, és az ízesítetlen teára épül. A hányással, hasmenéssel járó állapotok kezelésénél elsődleges az elvesztett folyadék és só pótlása.

A rizikócsoportba tartozó idősek, kisgyermekek és legyengült immunrendszerű betegek esetében azonban súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, melyek kezelése orvosi segítséget, gyakran kórházi kezelést igényel. Forduljunk orvoshoz, ha elhúzódó, magas láz, véres hasmenés, csillapíthatatlan hányás, vagy 3 napnál tovább tartó hasmenés jelentkezik. A vizelet csökkenése, a száraz száj, zavartság a kiszáradás jelei lehetnek, gyanú esetén hívjunk orvosi segítséget.

ELSŐSEGÉLY ÉTELMÉRGEZÉS ESETÉN

Hívjon mentőt (104, 112) vagy forduljon orvoshoz, ha

az ételmérgezés tengeri élőlény, kagyló vagy bizonytalan gomba fogyasztásából származik,
a tünetek 24 órán belül nem enyhülnek,
az emésztés nem rendeződik 3 napon túl,
a széklet véres vagy szurokfekete,
a hányás miatt nem megoldható a folyadékpótlás,
Hozzászólás

Kosár
Az Ön kosara jelenleg üres!
Gyártók
Utoljára megtekintett
Még nem tekintett meg egy terméket sem.

Webáruház értékelés

biopatikawebaruhaz.hu

5

Végre! Jól nyomon követhetőek a csomagok, gyors fizetési lehetőség kártyával! Köszönet!

Papp Márta
Miskolc

Nagyon tetszik, hogy szinte minden organikus, vagy szerves, és vannak vegán termékek is.

Gál Kata
2230

Az elmúlt években számos alkalommal vásároltam a Biopatika Webáruházból, és minden egyes rendelésem során csak újabb okokat találok arra, hogy miér...

Péter
Tata

Végre egy webáruház, ahol fel van tüntetve, hogy milyen hatóanyagokból, MENNYI van a termékekbe! A Cirkulin kapszulától 2 hónap alatt, orvosilag ig...

Balogh Erzsébet, Tünde
Budapest

Gyors és pontos szállítás, ráadásul telefonon is jelzi az ügyfélszolgálat, hogy pontosan mikor jön a csomag!

Balogh Erzsébet, Tünde
Budapest

Anyu 87 éves kb 25 éve szedi, teljesen tiszta az agya, értelmes a mai napig is. Ajánlom mindenkinek!

Noémi Pulveri

Mivel naponta kevés gyümölcsöt, zöldségeket fogyasztunk kiváló tápanyagforrás!

Noémi Pulveri

EZ EGYSZERŰEN TÖKÉLETES! Az egészség érdekében mindenkinek ajánlom!

Noémi Pulveri

Kiváló termék, mindenkinek ajánlani tudom

Noémi Pulveri
Kosár

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.