A Noni lelassítja a sejtosztódást, a gének szintjén segíti visszaállítani a sejteket a normális (betegség előtti) állapotba.
Szedésével könnyebb leszokni a dohányzásról, alkoholról, kábítószerekről.
Együtt alkalmazható más gyógyszerkészítményekkel, gyógyszerekkel. Azok káros mellékhatását sok esetben csökkenti.
További ajánlott alkalmazási területek: Az immunrendszer (T-sejtek) erősítésére, a vérnyomás szabályozására, fájdalomcsillapításra: az agyon keresztül az egész testben enyhíti a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Emésztés-, és bélműködés javító, antibakteriális tulajdonsága révén védelmet biztosít az emésztő-, a szív-, és érrendszer számára. Enyhíti a menstruációs görcsöket, enyhe vízhajtó hatású, hangulat javító.
Kutatók véleménye szerint a Noni több mint 100 -féle betegségtípusnál lehet hatékony segítség. Legfőképpen a daganatos megbetegedések, a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az allergia, a depresszió, a légzőszervi betegségek, az immunrendszer betegségek, az emésztőszervi betegségek, a stressz betegségek és az ízületi megbetegedések esetén.Egy kísérlet bebizonyította, hogy a noni gyümölcs kivonatának nagy adagja hatásában megfelel a morfiumszulfát 70%-ának, és még függőséget sem alakít ki. Ezenkívül képes megkötni a szerotonint, ezért segít a depressziósokon, és sikeresen alkalmazható a drog-, alkohol- vagy nikotinelvonási tünetek esetén is.
A noni gyümölcs egy másik hatóanyaga, a skopoletin, a szív- és keringési rendszerre gyakorol jó hatást, illetve gyulladás gátló tulajdonságai miatt segít allergia esetén, míg a damnacanthal gátolja a rákos sejtek növekedését.”
Természetgyógyász Magazin 2001. április
A trópusi országokban élő fa termését már 2000 éve is használták számos betegség gyógyítására. Afrikában elsősorban hashajtó, általános salaktalanító szerként tartják számon, Indiában főleg vitalizáló-, vágyfokozó szerként alkalmazzák, Ausztráliában az asztma, allergia, megfázások legfőbb gyógyírja, Közép-Amerikában pedig gyulladások, fejfájás, reuma és daganatos betegségek kezelésére ajánlják.
A nyugati országok figyelme csak a 90-es évek elején fordult felé, miután több meghökkentő gyógyulási esetet tapasztaltak a gyümölcs fogyasztását követően. A kutatások során eddig több mint 100 bioaktív hatóanyagot azonosítottak, köztük számos vitamint, aminosavat, enzimet, alkaloidot, flavonoidot, nyomelemet, ásványt és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezek együttes aktivitásának köszönhető immunerősítő és sejtregeneráló hatása.
Fő hatóanyagainak az antrakinont, a proxeronint, a poliszacharidokat, az aminocukrokat és a vitaminokat tartják, ám a tonizáló és salaktalanítást segítő másodlagos hatóanyagok - scopoletin, alizarin, damnacantal - is erősen hozzájárulnak a növény teljes hatásának kifejtéséhez.
Az elvégzett vizsgálatok szerint a noni támogatja a normális sejtműködést és regenerációt: ez főleg az aminosavak, vitaminok és ásványok hatásafokozza az immunrendszer működését - ma talán erről tudnak a legtöbbet a kutatók:
- a poliszacharidok és aminocukrok elősegítik a gamma-interferon, az interleukinek, a T-limfociták és a makrofágok termelődését, ezáltal pedig a kórokozók felismerését és eltávolítását
- a flavonoidok erős szabadgyökfogók
- a skopoletin fokozza a nitrogén-monoxid termelését, mely gátolja az betolakodók szaporodását
- ám a vitaminok, nyomelemek és enzimek is hozzájárulnak az összhatáshoz
Csökkenti a daganatos sejtek szaporodását:
a damnacantal gátolja a daganatgének hatásának érvényre jutását, és elősegíti a hibás sejtek mielőbbi lebontását és kitakarítását. Az utóbbi funkciót támogatják az immunrendszer által nagyobb mennyiségben termelt gamma-interferon, a tumor-nekrózis faktor (TNF) és az interleukinek is. Ez persze nem jelenti, hogy önmagában képes lenne a meglevő daganatok elpusztítására, de hatékonyan hozzájárulhat az állapot javításához.
Gyulladáscsökkentő:
ebben főleg a béta-szitoszterol, a terpének, a telítetlen zsírsavak, az enzimek és az alkaloidok közül pedig a proxeronin vesznek részt. Csökkentik a gyulladás tüneteinek kialakulásáért felelős prosztaglandinok termelését, és védenek a szabad gyökök ellen,
Mérsékeli a fájdalmat:
alkaloidái fokozzák a sejtek ópiát-receptorainak érzékenységét, a telítetlen zsírsavak pedig csökkentik a fájdalomkiváltó prosztaglandintermelést,
aktiválja a sejtek anyagcseréjét: itt főleg az enzimek, aminosavak, telítetlen zsírsavak, vitaminok és ásványok hatása érvényesül, de a proxeronin nevű alkaloida is részt vesz benne, mely megkönnyíti a tápanyagok sejtekbe való bejutását,
Csíraölő:
gátolja a baktériumok és vírusok elszaporodását,mérsékeli az allergiás tüneteket: magas flavonoidtartalma miatt gátolja az allergiás reakciót kiváltó hisztamin felszabadulását, és csökkenti az ödémaképződést a nyálkahártyákon (orrdugulás, fulladás).
A Noni gyümölcs koncentrátum támogatja a keringést, csökkenti a vérnyomást:
a skopoletin tágítja az ereket, a flavonoidok csökkentik az érfalak áteresztőképességét, vagyis az ödémahajlamot, és a telítetlen zsírsavakkal, a vitaminokkal és nyomelemekkel együtt védenek az érelmeszesedés ellen
Javítja a teljesítőképességet és a hangulatot:
a xeronin elősegíti a hangulatjavító szerotonin sejtekhez való kötődését, s ezzel kiegyensúlyozottabb alvásoz és nagyobb lelki harmóniához vezet, serkenti az emésztést: az antrakinonok hatására.